administrative docsadministrative docs

Itálie jako na dlani!

Ve dnech 25. – 29.10.2023 jsme se my, žáci Obchodní akademie Neveklov, a žáci Obchodní akademie Hradec Králové společně se svými učiteli a paní průvodkyní vydali na poznávací zájezd do severní Itálie.

My jsme se 25. 10. 2023 sešli v odpoledních hodinách před budovou školy a společně čekali na příjezd autobusu z Hradce Králové. Cesta z České republiky do Itálie vedla přes Německo, Rakousko a Švýcarsko. První plánovaná zastávka přišla těsně před opuštěním republiky v Rozvadově. Pak už jsme se nechali jízdou ukolébat ke spánku. Nedaleko Mnichova se však objevila závada na chladícím zařízení autobusu a nebylo možno pokračovat. Oba řidiči se snažili o co nejrychlejší vyřešení problému, avšak německý technik dorazil až po několika hodinách, takže jsme první noc všichni strávili v autobuse na německé benzínce.

Odměnou nám byly v ranních hodinách alpské scenérie nádherného Švýcarska.

Miláno – město módy, město, které jsme navštívili jako první. Paní průvodkyně nás zavedla do metra, kterým jsme se přepravili k místní katedrále Duomo di Milano. Navštívili jsme galerii Viktora Emanuela či hrad Sforzů a pokochali se pohledem na La Scalu. Poté byl čas na zkoumání města vlastními silami. K večeru opět jsme zamířili k autobusu a jeli se ubytovat. Po noci strávené na sedačkách byla vidina pohodlné postele lákavá, leč předsudky svázané s pojmem „ubytování v kempu“ vyvolávaly obavy. Avšak nádherné bungalovy vše vyvrátily a druhý den ráno byli všichni odpočatí a připraveni na další dobrodružství.

Po snídani vedla cesta do kláštera – Madonna della Corona. Zde kromě prohlídky někteří uctili památku zemřelých zapálením svíčky. Následovala cesta do města milenců – Verony. I tady jsme společně dorazili do centra a pak se každý mohl podívat, kam chtěl. Většina ihned zamířila ke slavnému Juliinu balkónu. Dalším navštíveným objektem byla Verona Arena či místní věž, která po překonání 190 schodů poskytovala nádherné výhledy do širokého okolí. Probíhaly místní trhy, které byly velice zajímavé, a každý našel něco pro radost i k ochutnání. Druhou noc jsme strávili v hotelu u moře.

Ráno, po vydatné snídani, téměř všichni vyrazili k vodě a někteří otužilci Jaderské moře i vyzkoušeli a zaplavali si v něm, mušličky na památku si však nikdo ujít nenechal. Poslední den nás čekala návštěva zábavního parku – Italia in Miniatura. K vidění byly nejen miniatury staveb z celé Itálie, ale i z ostatních koutů světa, plavba mini Benátkami, vláček a další atrakce. Poslední zastávkou a šancí na nákup suvenýrů se stalo San Marino.

Pak už následovala cesta domů, ale i ta byla jedinečná, neboť při nočním přejezdu Alp bylo možno sledovat částečné zatmění Měsíce. Také noc přinesla změnu letního času na zimní, a tím i návrat v brzkých ranních hodinách.

Velké poděkování patří Mgr. Miroslavě Hulanové za přípravu a organizaci zájezdu a také paní průvodkyni z cestovní kanceláře ALPIN – TOUR.

Díky také patří Bc. Martinu Bitarovcovi, který také působil jako pedagogický dozor, i řidičům, kteří nás bezpečně dovezli tam i zpět.

Doufáme, že si všichni zájezd užili a těšíme se na další!

Fotografie ze zájezdu na Zonerama.com