Výjezd do Polska

Do východního Polska jsme tentokrát vyrazili v polovině května nočním vlakem společnosti Regiojet z Prahy. Lůžkové uspořádání a noční přejezd byl pro většinu studentů, kterých bylo tentokrát osm, úplnou novinkou. Někteří tak měli problém se spánkem, ale to nevadilo, aby se netěšili na další program. Po příjezda do Tarnova jsme se přesunuli autobusem do hotelu ve městečku Bobowa a hned poté na program.

Ten probíhal ve škole Zespół Szkół Zawodowych w Bobowej. A jako obvykle se ho účastnili zástupci škol z Turecka, Polska, Itálie a Rumunska. Proběhlo představení školy, vystoupení školní hudební skupiny a folklorního tance. Občerstvení, včetně nealkoholických koktejlů, nám nabídli také studenti hotelového oboru ve svých prostorách. Kromě toho proběhla exkurze po dalších pracovištích školy a prohlídka města.

V dalších dnech pracovali studenti ve smíšených skupinách na prezentacích. Měli jsme možnost navštívit skalní město a park v Ciężkowicach. Jedním z výletů byla také návštěva města Krakov s komentovanou prohlídkou města. I když nám nepřálo počasí a rozpršelo se, seznámili jsme se s hradem a jeho legendami nebo náměstím, tržnicí a dalšími památkami. V městské galerii jsme pak měli možnost obdivovat dílo i Leonarda da Vinci, Dáma s hranostajem. Do Krakova jsme se vrátili ještě poslední den, kdy bylo město díky teplému počasí a otevřeným památkám tentokrát plné turistů. Díky noci památek jsme navštívili třeba bankovní výstavu nebo židovskou synagogu.
Program ve škole s krátkými videi vystřídala návštěva včelí farmy a skanzenu. A to už nás čekal společný závěrečný večer s předáním certifikátů všem účastníkům a diskotékou, kterou zorganizovali místní studenti.

Poslední den jsme ještě zvládli výlet do známého lázeňského města Krynica-Zdrój a procházku na horu, odkud bylo téměř vidět až na slovenské Tatry. Následoval přesun do Krakova, kde jsme si zase počkali na noční přejezd do Prahy.

23erasmusPL01

23erasmusPL02

23erasmusPL03

23erasmusPL04

23erasmusPL05

23erasmusPL06