Nový život pro Neveklov

Během posledních let se začíná do podvědomí mladých lidí dostávat informace o klimatické změně a její důsledky na naší planetě, a proto se studenti Obchodní akademie Neveklov v rámci skupiny Doors rozhodli pomoci vysázením stromů.

Tato výsadba mohla proběhnout pouze díky zapojení do programu Sázej stromy od Nadace O2, kam byla odeslána za naši školu přihláška a my tak získali dostatečné finanční prostředky pro akci, která proběhla v rámci projektu s názvem NOVÉ STROMY PRO NEVEKLOV-SÝKOREC. Podařilo se navázat spolupráci s Městem Neveklov zastoupeným panem starostou Ladislavem Trumpichem. Po odeslání přihlášky proběhlo veřejné hlasování na webových stránkách O2, kde zákazníci mohli svým hlasem podpořit růžné projekty škol a obcí. I přesto, že náš projekt nezískal nejvíce hlasů, i tak se nadace O2 rozhodla naší akci zafinancovat a přispět tak velkým dílem k jejímu uskutečnění.

O pár měsíců později tak tedy došlo k nákupu sazenic stromů a dalších potřebných pracovních pomůcek k výsadbě. A tedy na jaře 5. dubna 2023 studenti čtvrtého a třetího ročníku vysázeli dva a půl metrové jeřáby ptačí, které budou po několik let zdobit novou oblast Neveklov-Sýkorec. Počasí na první středu v dubnu bohužel nevyšlo příliš teplé (šest stupňů pod nulou), ale i přes nepříznivé dubnové počasí se studenti stejně rozhodli stromy vysázet. Celá akce Nové stromy pro Neveklov-Sýkorec se uskutečnila samozřejmě pod odborným dohledem pana Michala Haška z odboru životního prostředí a také za účasti vlastníka pozemku pana starosty Ladislava Trumpicha.

Díky výsadbě stromů získala nová oblast parcel nejen stín, ale zároveň tak přispěje k pohlcení škodlivin v ovzduší od blízké hlavní komunikační silnice. Navíc stromky tak budou sloužit jako útočiště pro ty nejmenší živočichy. Věříme, že budoucí majitelé pozemků ocení naši snahu o vylepšení jejich nového domova a jeřáby budou zdobit tuto novou oblast po několik desítek let.

Tímto bychom chtěli poděkovat Nadaci O2, díky ní byl náš malý projekt finančně podpořen, panu starostovi za spolupráci a poskytnutí pozemku k výsadbě, a především panu Bc. Bitarovci, vedoucím maturitní práce studentky Zuzany Mihaliakové, která měla tuto akci na starosti.

strom.png  strom2.png  strom3.png  strom4.png

Projekt byl realizován za podpory Nadace O2.

stromy.png                                      nadaceO2.png