Výjezd do Itálie 3.-10.4.2022

Erasmus+ 2020-2023

Do Itálie jsme odletěli začátkem na týden od 3. do 10. dubna 2022. Ocitli jsme se v srdci Umbrie, v městečku Foligno, kde nás místní studenti uvítali v historických kostýmech, s tanci a bubny, ve škole, která sídlí v bývalém klášteře.

Ve škole jsme pak obdivovali zejména názorné pomůcky, ať už 3D periodickou tabulku prvků, planetárium nebo názorné přírodopisné učebny a zapojili se třeba do programování nebo vytváření videí na téma kyberšikany.
V dalších dnech jsme prozkoumávali nejen městečko Foligno a jeho paláce či muzea, třeba bývalý kostel s moderními sochami nebo výstavu s virtuální ukázkou známé slavnosti na koních Quintana, která dvakrát ročně přitahuje turisty z celého světa.

Nemohli jsme ale vynechat ani blízké okolí a městečka Spoleto, Spelo nebo Assisi, známé poutní místo s katedrálou věnovanou sv. Františku, patronu Itálie. Vyrazili jsme také na výlet do Toskánska, do jedinečné Florencie, centra Toskánska, kde jsme obdivovali nejen známé stavby, ale zejména úžasné sochy z renesanční doby, které tu zanechal rod Medicejů, o kterých nám místní průvodkyně prozradila mnoho zajímavého.

Během našeho pobytu jsme rozmlouvali se studenty z dalších partnerských škol z Rumunska, Turecka, Polska a Itálie. Společně jsme ochutnávali různé druhy těstovin a nemohli se nasytit křupavé pizzy a jiných dobrot.

Týden ovšem zase utekl jako voda a na závěr jsme se ještě vydali na celodenní prohlídku Říma, kde jsme nemohli vynechat Koloseum a římské památky, ale ani známé kašny a náměstí.

22foligno00

Další fotografie z výjezdu v naší fotogalerii.