Deník mladého vodáka

Tělesná výchova Zobrazení: 3494

Studenti oboru Ekonomika a podnikání – sportovní management Obchodní akademie Neveklov vyrazili pod vedením svých učitelů na týdenní vodácký kurz.

Den 1.

Nástupní stanice Benešov u Prahy. Počátek putování začíná jak jinak než testováním na covid 19. Cesta klidná, dojezd do cíle – Vyšší Brod – v pohodě. Jen p. uč Hulanová přijela později. Zato přivezla Karla, což je 20litrový hrnec, s gulášem, dříví, chleba a další potřebné věci.

Den 2.

Vyplouváme z Vyššího Brodu. Cíl Rožmberk. Po cestě nás (ne)překvapily jezy, voda se zdá studená, hledáme pozice na lodích. V cíli je třeba usušit mokré věci (spacák, oblečení), ale počasí nám přeje. K večeři připravujeme výborné špagety s omáčkou.

Den 3.

Dobrá nálada nás neopouští, posádky jsou již vyladěny. Český Krumlov se zatím zdá daleko, ale cesta rychle utíká. Žáci loď kupředu pohánět dokáží, záběry širokými a přítahy se překážce vyhnou a správným náklonem stabilitu lodě jistí. Večerní procházka Českým Krumlovem prostým turistů je hotovým zázrakem.

Den 4.

Cíl – Česká Koruna. Plavba probíhá v poklidu, žáci již nebezpečí na tekoucí vodě rozpoznají, záchrannými a ochrannými pomůckami se vybavit umějí, stan postaví, přírodu ani své okolí neničí, místo ve stavu lepším než při příjezdu opouštějí, oheň rozdělají, správné dřevo v lese najdou a vydatnou krmiv kotli připraví. Karel opět nezahálel a 10 litrů krupicové kaše zmizelo jako pára nad hrncem.

Den 5.

Nejen vodou živ je vodák aneb Prohlídka kláštera Zlatá Koruna. I duše musí býti potěšena a vědomosti je třeba si osvojit. Cíl – Dívčí Kámen. Teplota vzduchu stoupá, noc již není tak studená a teplota vody zdá se vlídná. Magické místo hradní zříceniny láká zbloudilé duše i naši partu. Za měsíčního svitu probíhá pasování na vodáky.

Den 6.

Den poslední, den plavby do Boršova. Teplota i adrenalin (kemp byl bez mobilního signálu) stoupají. Dovednosti ovládat loď dosahují téměř vrcholu. Vodák již o výbavu zapůjčenou svědomitě pečuje, věci pro týdenní přežití do 50litrového barelu sbalí a v lodi bezpečně uskladní. Je si vědom, že i v plnoletosti se při plavbě alkoholu zříká a zákon č. 114/1995 Sb. O vnitrozemské plavbě dodržuje.

Benešov u Prahy – náš cíl, byl dosažen. Je možno konstatovat, že i žáci mají duši.

21vltava00

Další obrázky v naší fotogalerii.