Návštěva Vyšehradského hřbitova a božský Michal David s novým muzikálem „Andílci za školou“

Dne 18.října 2012 se první ročník Obchodní akademie (třídy 1.A a 1.B) poprvé zúčastnil společné exkurze. Jejím cílem bylo kulturně se vzdělat v divadle Broadway na předpremiéře nového muzikálu Michala Davida „Andílci za školou" a dále také navštívit hřbitov na Vyšehradě, kam mnozí z nás ještě nezavítali.

ExkurzePraha01Sraz jsme měli v 10.00 hod. na stanici metra C Vyšehrad a bylo na uvážení všech z nás, jakým způsobem se tam dopravíme. Většina z nás zvolila asi nejpohodlnější a nejrychlejší způsob dopravy, a to vlakem. Někteří si vyrazili na vlastní pěst 1. třídou, kterou se však svezli jen prvních 15 minut, než je pan průvodčí vyhostil do třídy druhé i s jednou pokutou ve výši 101 Kč. :) Někdo jel dříve, někdo později, ale nakonec jsme se všichni v pořádku dostavili na místo určení i za pomoci metra, které některým z nás dělalo menší problémy. Ale co by to bylo za výlet, kdyby se vše odehrávalo bez problémů, takže i ta menší nedopatření s vlakem a metrem byla vlastně jen zpestření celé cesty.

Když jsme se všichni dopravili ke Kongresovému centru, vyčkali jsme na příchod učitelského doprovodu. Pod vedením p. uč. Keharové a Křivánkové jsme se poté rozdělili do šesti skupinek. Chvíli nám to sice trvalo, ale nakonec jsme to s úspěchem zvládli a jako odměnu jsme vyfasovali pracovní list s úkoly, které byly pracovní náplní našeho pobytu na Vyšehradském hřbitově. K našemu zklamání jsme zjistili, že každá skupinka má jiné zadání.

ExkurzePraha02Na hřbitově bylo naším největším úkolem chovat se tiše a s úctou k zesnulým. Podařilo se. Při plnění úkolů z pracovního listu jsme hledali hroby různých známých hudebníků, herců, sportovců, spisovatelů a dalších významných osobností naší země. Největší dominantou celého tohoto pietního místa ale pro nás zúčastněné byla hrobka Slavín, nacházející se východní straně. Je to společné místo odpočinku významných českých osobností. Pohřbeni zde jsou například malíř Alfons Mucha, operní pěvkyně Ema Destinnová, skvělý houslista Jan Kubelík a dirigent a skladatel Rafael Kubelík, jejichž jména jsou obyvatelům našeho regionu jistě známá, jelikož oba působili na Neveklovsku.

Po dokončení návštěvy Vyšehradského hřbitova nastala druhá část dne, tou bylo představení nového muzikálu Michala Davida „Andílci za školou". Sraz jsme měli ve 13.00 hod. na Václavském náměstí pod obchoním domem Baťa, kam jsme také všichni poslušně a v pořádku dorazili. Vydali jsme se směrem k divadli Broadway. Představení bylo určeno pro naší věkovou kategorii, tudíž jsme byli rádi, že jsme měli možnost ho zhlédnout. Všem se moc líbilo, obzvláště některé pasáže byly vynikající. Výkon herců (pěvecký i taneční) byl také perfektní a písničky, které zde zazněly, byly velmi chytlavé a moc se zalíbily. Zásluhu na tom měly vedle hudby M. Davida jistě i texty D. Landy a režijní vedení F. Renče. Mladí vystupující prokázali svůj talent a profesionální přístup k práci, během veřejné generálky nebylo třeba představení ani jednou přerušit. Diváci (včetně nás) pak odměnili jejich snahu dlouhotrvajícím potleskem a vynutili si několik přídavků.

Den se nachýlil ke konci a s ním i náš první společný výjezd. Plni dojmů jsme se všichni vydali na vlastní pěst zpátky domů. Celý den se velmi vydařil - včetně dobrého počasí, které nás provázelo celý den stejně jako dobrá nálada.