Kdo má zájem, naučí se více než ostatní

Ze života školy Zobrazení: 4579

V obchodní akademii studuje téměř 130 studentů, ale těch, kteří ke studiu přistupují opravdu aktivně, již zdaleka tolik není. Přesto ale jsou a určitě si zaslouží, aby byli představeni.

Dobrý den, můžeš se, prosím, představit?

Dobrý den, moc ráda.
Moje jméno je Tereza Růžičková a již třetím rokem studuji v Obchodní akademii Neveklov obor Ekonomické lyceum.

Studuješ v obchodní akademii, dává Ti tato škola více, než jsi očekávala?

Určitě, tato škola mi za prvé dává suprové kamarády, dále skvělé studium a také možnost cestovat. Je to škola tzv. „rodinná“. Všichni se zde znají a dokáží si podat pomocnou ruku. A to se mi na ní velmi líbí.
Jak už jsem zmiňovala, umožňuje mi cestování, nejvíce jsem pyšná na cestu do Novosibirsku. Jedná se o výměnný pobyt, který byl pro mě velkou zkušeností. V praxi jsem si procvičila ruský jazyk a zdokonalila se v něm. Ráda jsem poznala odlišnou kulturu.
Škola mě také učí nebát se veřejného vystupování. Učí mně, jak s lidmi jednat a hlavně komunikovat. V tomto školním roce v rámci své ročníkové práce s názvem: Pomoc zemím třetího světa jsem se naučila, jak napsat projekt, zprostředkovat akci, jak vytvořit rozhovor…Hlavním cílem mé práce je pomoci dětem z Afriky a získat pro ně finanční prostředky na lékařskou péči, vzdělávání. Na co jsem hrdá, je to, že můj projekt byl vybrán mezi 15 nejlepších v celé ČR.
Pro mě to znamenalo jet na konferenci filantropů do nadace VIA. Dále samostatně připravovat akce, na kterých sbírám finanční prostředky.
Následně pak nadace VIA mnou získané finanční prostředky ještě zdvojnásobí a já je předám nadaci UNICEF, která se už postará o jejich správné využití.

Zmiňuješ svůj projekt. Jak ses k němu dostala?

Ke zmiňovanému projektu jsem se dostala přes svou ročníkovou práci. Kdy jsem si vybrala vlastní téma a pak jsem využila rady paní učitelky Hulanové, která je vedoucí mé práce.

Jaké akce jsi již zorganizovala, abys získala co nejvíce peněz?

První byl prodej novoročenek a vánočních jmenovek, další byl Vánoční jarmark
a jako třetí proběhlo rehabilitační cvičení pro veřejnost v místní sokolovně.

Přináší Ti tento projekt spíše starosti, nebo poznáváš i radosti a zažíváš pocity uspokojení?

To je pro mě těžká otázka, určitě to není jen tak ledajaký projekt, nad kterým bych mohla mávnout rukou. Jde o projekt, jenž vyžaduje velké odhodlání a schopnost vše zvládnout. Popravdě - ze začátku mi dělal velké starosti, nevěděla jsem co a jak, jak se ročníková práce píše.
Ale jak se říkám všechno je jednou poprvé.
Bála jsem se, že to nezvládnu a nedotáhnu vše dokonce, ale nevzdala jsem to, protože mám nějaký cíl a ten se týká dětí v Africe. Už jen pomyšlení, jak tam žijí, mě posouvá dál. Zatím ještě necítím pocit sebeuspokojení, ale doufám, že časem přijde.
Pocit radosti přijde určitě poté, co nasbírané finanční prostředky odevzdám nadaci UNICEF. Tím si dokážu, jak jsem byla dobrá a vše zvládla. Sama se totiž pochválit nedokážu, potřebuju něco velkého dokázat.
Někdy je pro mě velice náročné vše zorganizovat a připravit, aby vše klaplo a všem se líbilo. Bez paní učitelky Hulanové bych to nezvládla. Ona je ta, která mě podporuje. Hlavně si cením její obrovské pomoci, no spíše všeho, co pro mě dělá.

Co ještě připravuješ pro své spolužáky? A jaká je Tvá plánovaná cílová částka?

Pro své spolužáky připravuji prodej svačin a možná ještě koncert. Ráda bych získala 15000,- Kč.

Co bys vzkázala ostatním studentům?

Ostatním studentům bych vzkázala, aby se nebáli realizovat dobročinné akce a aby dělali věci, které je baví a posouvají dál.
A pokud hledají střední školu, která je připraví pro život, doporučuji naši obchodní akademii

Děkuji za rozhovor. Přeji Ti hodně úspěchů a radostí.

Tento rozhovor, který iniciovala studentská skupina DOORS, vznikl v měsíci březnu, kdy Terezčin projekt vrcholil. Nyní je zakončen, peníze jsou předány. Díky akcím, které Terezka připravila a zorganizovala, bylo vybráno 14992,- Kč. Díky nadaci DOBRODRUZI bylo pak fondu UNICEF předáno 27601,- Kč.
Určitě je skvělé, když se mladý člověk věnuje filantropii, když dokáže přemýšlet nejenom o sobě a svých nejbližších, ale vidí i dále. Uvědomuje si širší souvislosti, dokáže pomoci. Naše učitelské povolání není jednoduché, naším posláním je žáky obohacovat novými informacemi, vědomostmi. Když se mi podaří rozdmýchat plamínek, který přeroste v oheň, když vidím, že mi pod rukama vyrůstají šikovní krásní mladí lidé, získávám novou energii pro svou další práci. Za mě, Terezko, ti patří velký dík. Jsem moc ráda, že s tebou mohu v naší Obchodní akademie Neveklov spolupracovat.

19Tereza01

19Tereza02

19Tereza03

19Tereza04

19Tereza05

19Tereza06