Kdyby tisíc klarinetů nově

Dne 17. října 2012 navštívily třídy 3.B a 4.A OA Neveklov Divadlo pod Palmovkou v Praze, kde měly možnost zhlédnout první veřejnou generální zkoušku divadelního představení Kdyby tisíc klarinetů v režii Jana Vondráčka, které má premiéru 19.října 2012.

Hlavní postavu vojína Schulzeho ztvárnil Radek Valenta, postavu reportérky Terezy si zahrála Kateřina Šildová, podporučíka Klause představoval Hynek Chmelař a plukovníka Helmutha Dušan Sítek.

Příběh, který se odehrává v jedné posádce během výkonu povinné vojenské služby, vypráví o neuvěřitelném zázraku - proměně zbraní v hudební nástroje, jako jsou kytary, housle, trumpety, bubny a v neposlední řadě i klarinety. Vojáci si tyto hudební nástroje oblíbí a začnou na ně hrát, nakonec jejich hudba vyústí v televizní revue, kterou organizuje moderátorka Tereza a přenáší ji televize Telvis. Do toho přichází na scénu šéf televize, který chce z této revue prostřednictvím reklam co nejvíce vytěžit. Můžeme zde slyšet známé písně Suchého a Šlitra (Tak abyste to věděla, Pramínek vlasů...), ale také třeba i písničku Tereza, kterou kdysi tolik proslavil W. Matuška. Revue dále pokračuje spoustou scének a písní, vše končí zbytečnou smrtí hlavní postavy Patrika Schulzeho – při pokusu o dezerci. Celý příběh, který vznikl v 60. letech 20. století, je obžalobou nesmyslného systému vojenské mašinerie, drilu, zbrojení, slepé ideologie a nelidskosti.