administrative docsadministrative docs

Stromy svobody opět ožívají

Ve škole učíme žáky o státních symbolech, o historii a snažíme se dané informace propojit se současností. V médiích bylo připomínáno krásné jubileum naší republiky, doslova a do písmene se na nás denně valí spousta informací. Nebudeme si však nic nalhávat. Dnešní mladá generace je vůči nim mnohdy zcela imunní. Snad jde o přirozenou obranu před přetížením, snad jde o pohodlnost. Kdo ví…

100. výročí vzniku republiky si však určitě zasloužilo, aby si jej všimli všichni.

Jak však přilákat pozornost mladé generace? Recept je docela jednoduchý – nenásilně ji zapojit do akce – přípravy, organizace, realizace. A tak tomu bylo i v naší škole. Studenti skupiny DOORS díky Nadaci Partnerství s podporou organizace Post Bellum, firmy Arboeko a dalších partnerů získali sazenici krásné lípy, národního stromu.

Někdo možná řekne, co na tom je – zasadit strom…, ale pokud nemáte pozemek a nevyděláváte žádné peníze, problém to je. A tak začala jednání s Městským úřadem Neveklov i s Centrem sociálních služeb. Právě ono nám nakonec pozemek na břehu Tloskovského rybníku poskytlo. Pak už „zbývalo“ NAŠI lípu přepravit od Mělníka do Neveklova, další problém, ale všechno je řešitelné. Tentokrát nám pomohli dobrovolní hasiči z Bedrče.

Konečně jsme měli pozemek a ve škole lípu. Teď už jsme se všichni těšili na samotnou výsadbu. Šikovné studentky vyrobily z trikolory mašličky, které v den D připjaly nejen studentům, ale i hostům, kteří se sázení lípy zúčastnili. Další studenti vytvořili poselství budoucím generacím, jež jsme vložili v láhvi ke kořenům a lípu samotnou jsme také ozdobili trikolorou.

Napětí vrcholilo a nutno podotknout, že všichni se na sázení těšili, s radostí a dobrou náladou, jsme vyslechli slova, která pronesl pan starosta či paní ředitelka, přečetli jsme své poselství a pak už chtěl každý přiložit ruku k dílu a podílet se na zasypávání kořenového balu. Když zazněla státní hymna, slova o naší krásné zemi, svítilo slunce a svými hřejivými paprsky ještě znásobilo jedinečnost okamžiku, v tu chvíli všichni žáci Obchodní akademie Neveklov věděli, že sázíme lípu, náš národní strom u příležitosti 100. výročí vzniku republiky.

V roce 1918 vzniklo Československo. Školství patří neodmyslitelně ke každému státu, od roku 1998 začal v Neveklově fungovat domov mládeže a později i ekonomická akademie. Dnes dává škola republice absolventy, kteří se určitě v životě neztratí. A jako dárek a poděkování jsme my, studenti, věnovali Neveklovu a republice lípu.

Naše lípa.
Státnímu znaku
její list sluší.
Čaj z jejích květů
zahřeje tělo, pohladí duši.
Dřevo má lehoučké,
všichni jej znají.
S láskou a úctou řezbáři
sochám jej dají.
Na místech významných
lidé ji vysadí,
v létě pak její stín
příjemně ochladí.
Teď jsme tu pro tebe,
ty, naše lípo.
Jsi symbol svobody
a každý ví to.

18Lipa01

18Lipa02

18Lipa03

18Lipa04

18Lipa05

18Lipa06

18Lipa07