administrative docsadministrative docs

Návštěva skláren v Sázavě

My, žáci třetího ročníku OA Neveklov, jsme si zpestřili výuku a vydali se Posázavským Pacifikem na exkurzi do skláren KAVALIERGLASS, a.s. v Sázavě.

Celá prohlídka závodu pro nás začala výkladem o pestré historii podniku, protože tento podnik založil František Kavalír již r. 1837 a celá historie až po současný stav je velice zajímavá. Ve vstupních prostorách nám naše průvodkyně ukázala pro porovnání makety podniku při založení a v současné době.

Dále naše cesta vedla přímo do výroby – procházeli jsme místy, kde se tepelně upravuje sklovina a postupně jsme viděli, jak se provádí tvarování a vyfukování výrobků do výsledné podoby, až po jejich skladování a přípravu pro expedici. Vidět jsme mohli manuální práci mistrů sklářů i foukání skla za pomoci strojů. Ve velké vzorkovně jsme si měli možnost prohlédnout celý vyráběný sortiment od laboratorního skla přes užitkové sklo (známá značka varného skla SIMAX), ale i některé speciální výrobky, kdy kuriozitou byla například nádoba na víno s obsahem 360 litrů, kterou skláři vyrobili při soutěži, zda je možné tak velkou láhev na víno vyrobit. Dověděli jsme se rovněž, že např. Nová scéna Národního divadla je obložena skleněnými kvádry, které se vyráběly zde, v Sázavě. Stejně tak jsou místním sklem obloženy dvě stanice pražského metra.

Současný majitel sázavské sklárny, Otakar Moťka, přemýšlí velice ekonomicky a proto jeho firma rovněž vlastní závod na výrobu plastových komponentů a papírových obalů, aby se tím snížily celkové náklady.

Firma každoročně obhajuje celosvětově uznávaný název SIMAX pro své produkty (vysoce tepelně odolné sklo).

Sázavské sklárny vyrábí v dnešní době špičkové produkty, které jsou exportovány do více než 90 zemí světa. Zaměstnávají kolem 2 000 zaměstnanců, mají svůj e-shop, jejich výrobky máme často doma, ale neobejde se bez nich rovněž žádná laboratoř – jsou prostě moderní prosperující firmou.

Jsme rádi, že jsme mohli tuto prosperující sklárnu navštívit.

17Kavalier01

17Kavalier02

17Kavalier03

17Kavalier04

17Kavalier05