I Benešov má co nabídnout

 Ve středu 24. října 2012 se třídy 1.A a 1.B Obchodní akademie Neveklov zúčastnily exkurze  do našeho okresního města, kde navštívily nejdříve Městskou knihovnu Benešov, dále se blíže seznámily s historiií města Benešov a jeho nejvýznamnějšími historickými památkami na náměstí i ve čtvrti Karlov a na závěr se dostaly také do Galerie Dvořák a do Muzea umění a designu.

V knihovně nás přivítala milá paní knihovnice, která nám podala informace o historii a fungování knihovny, dále nás seznámila s nejznámějšími novodobými spisovateli z našeho regionu, provedla nás prostory a všemi odděleními knihovny a nakonec nám poradila, jak se stát čtenářem městské knihovny.

Mezi nejvýznamnější památky Benešova z období 13. až počátku 18. století patří kostel sv. Anny, kostel sv. Mikuláše a zřícenina minoritského kláštera na Karlově. Všechny jsme si prohlédli pěkně zblízka.

V muzeu se nás ujala průvodkyně, která nám přiblížila okolnosti porevolučního budování muzea a poté nás dovedla nejprve do místnosti plné nádherných fotografií, kde nás zasvětila do historie vzniku fotografie i do různých fotografických technik a snažila se nám přiblížit kouzlo černobílých snímků.  Ve druhém poschodí na nás čekala jedinečná výstava moderních sprayovaných obrazů, které nás zaujaly svou barevností. Na závěr jsme ještě měli možnost zhlédnout jedinečnou výstavu o vývoji grafiky.

Během exkurze jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací, které jsme zaznamenávali do pracovních listů, aby bylo poznat, jak pozorně jsme poslouchali a co jsme si dokázali zapamatovat. Zpracované úkoly jsme po ukončení exkurze odevzdávali svým vyučujícím českého jazyka a literární výchovy k ohodnocení. Užili jsme si prima den, jen doufáme, že takových příležitostí budeme mít více.