administrative docsadministrative docs

Historie SOČ

výběr z referátu Ing.M.Hlaváčka na mezinárodní konferenci v dubnu 2004 v Brně

Středoškolská odborná činnost vznikla v roce 1978. Předtím na středních školách v celém Československu existovalo několik různých odborných soutěží, například na gymnáziích v České republice soutěž samostatných prací s přírodovědným a ekologickým zaměřením Natura Semper Vivaa, na středních průmyslových školách odborné tematické technické konference (například na strojních průmyslovkách ve čtyřech tematických okruzích). Ministerstvem školství byly v roce 1978 tyto soutěže začleněny do nově vzniklé federální soutěže s názvem Středoškolská odborná činnost. Od roku 1993 pak existuje SOČ jak v České republice, tak ve Slovenské republice. Nejlepší účastníci obou soutěží se potkávají v celostátních kolech, kam jsou svými zeměmi vysílány, aby, nyní již mimo soutěž, prezentovali své práce.

Technicko-přírodovědná a společenskovědní činnost byla rozvíjena v úzké součinnosti se školou a dalšími institucemi a přispívala k prohlubování vědomostí a zvyšování zájmu žáků o studovaný obor, orientovala je ke studiu na vysokých školách a napomáhala k prohlubování spojení školy se společenskou praxí. Tato činnost byla vyvíjena v technicko-přírodovědných a společenskovědních kroužcích ve školách. Završením aktivity kroužků byly soutěže, v nichž jednotlivci i kolektivy obhajovali výsledky své práce. Mnohé se od začátků SOČ změnilo, "sočka" však stále navazuje na výchovně-vzdělávací systém středních škol.

Vyvrcholením SOČ jsou přehlídky, na nichž jednotlivci i kolektivy prezentují a obhajují výsledky své práce. Tyto přehlídky jsou organizovány na úrovni škol, okresů a krajů. Nejprestižnější z přehlídek je pak každoročně celostátní přehlídka vítězů krajských přehlídek SOČ.