Exkurze - soud

Hodinu práva jsme si dne 3.11.2011 zpestřili návštěvou Justičního areálu v Praze, a to s paní učitelkou Roušavou. Naskytla se nám příležitost nahlédnout do soudní místnosti a dokonce se i zúčastnit řešení soudního procesu.

Případ, který se v té době řešil, se stal v první polovině srpna tohoto roku. Jistý pán ohrožoval kuchyňským nožem svého souseda. Celý incident odstartovala nevěra přítelkyně obžalovaného. Při jeho příchodu do místnosti nám poněkud ztuhl úsměv na rtech, byl přiveden policejní eskortou v poutech. Následovala výpověď obžalovaného, poté se postupně předvolávali tři svědci. Jejich výpovědi se v jistých údajích lišily, jejich vyjadřování se dalo srovnat s žákem prvního stupně základní školy, jejich vzhled vypovídal o slabším sociálním postavení. Některé dodatky byly poněkud úsměvné, avšak neubíraly na vážnosti případu. Obžalovaný vyšel s tříletým trestem podmíněným na dobu 5 let, ale při porušení podmínek ho čeká trest nepodmíněný.

Bylo zajímavé pří líčení na vlastní kůži zažít situaci, kterou známe pouze z amerických filmů. Tříhodinové sezení uteklo rychle i díky laskavosti a vstřícnosti paní soudkyně, která nás seznámila i s jinými případy. Rádi bychom si tuto zkušenost opět zopakovali.