administrative docsadministrative docs

Poznávali jsme i sami sebe

Dne 26. 11. 2014 se třídy 3.A a 3.B zúčastnily divadelního představení Dům čtyř letor v Divadle Na Fidlovačce v Praze. Všichni se sešli s pedagogickým dozorem na stanici metra C Vyšehrad v 9.55, zde obdrželi vstupenky a pak se vydali k divadlu.

Když představení v 10.30 začalo, byli studenti překvapeni, kolik známých herců je ve hře obsazeno - Iva Pazderková (účinkuje v pořadu Na stojáka), Václav Svoboda (Ulice) nebo Marie Doležalová (Comeback) a další.

Hra J. N. Nestroye v překladu Josefa Balvína a v režii Pavla Šimáka pojednávala o čtyřech rodinách žijících v jednom domě (rodinu tvořili vždy otec se synem a dcerou), každá zosobňovala typický druh lidské povahy = letory. V sousedství tak zde žila rodina sangviniků, melancholiků, flegmatiků a choleriků.

Děj poukazoval na charakteristické chování a rozdíly mezi jednotlivými povahami, ale přitom byl podán velice vtipnou formou, kdy diváci nahlíželi do všech čtyř rodin současně. Zápletka spočívala v tom, že se syn z každé rodiny zamiloval do dcery z rodiny sousední, což vyvolávalo velice komické situace. Tatínkům se to však nelíbilo, protože měli pro své dcery nápadníky již vybrané – chtěli je provdat za své přátele, kteří bohužel byli ve značně pokročilém věku. Do děje se zapletlo i služebnictvo - holič, čistič bot a služebná, kteří se rozhodli děvčatům pomoci - nebo jim vše zamotat? Nakonec se diváci po celou hru dobře bavili a představení si užili, k čemuž přispěly i písně J. Uhlíře s texty Z. Svěráka.

Po skončení hry doprovodil pedagogický dozor studenty zpět de stanici metra Vyšehrad, kde byla akce ukončena. Účastníci pak po celou zpáteční cestu probírali vtipné scény ze hry a shodli se na tom, že Dům čtyř letor mohou ostatním spolužákům jen doporučit!