administrative docsadministrative docs

Prodloužené prázdniny v Alpách

Ve dnech 30 - 31. 10. 2014 se vydala početná ekipa studentů a učitelů na prodloužení podzimních prázdnin do Rakouska a Německa.

Ve čtvrtek, 30. 10. v časných ranních hodinách jsme nasedli do autobusu v Neveklově, cestou přes Benešov přisedli i ostatní spolužáci a kolem šesté hodiny směřovali do Jižních Čech, na hraniční přechod – Dolní Dvořiště. Cesta probíhala klidně, většina z nás ještě dospávala brzké ranní vstávání nebo sledovala film, který nám běžel na televizních obrazovkách autobusu.

Když jsme překročili hranice Rakouska, začali jsme pozorovat vysoko tyčící se hory, které byly povětšinou zahaleny v mlze a ozařovány dopoledním sluncem. Chystalo se na nás velmi pěkné počasí a my se už po několika prosezených hodinách v autobuse těšili na naši první zastávku, která byla již nedaleko. Když jsme dorazili na místo, k jezeru Traunsee, prohlédli jsme si okolí a nádvoří zámku Ort, vyfotili několik prvních fotografií a pokračovali v naší cestě ke kostelu Traunkirchen, který leží nad jezerem. Dále náš dopolední program pokračoval v Bad Ischlu u jezera Wolfgangsee.

Odpoledne na nás čekala prohlídka Salzburgu. Společně jsme se prošli starým městem, viděli Mozartův rodný dům, Dóm, arcibiskupský palác, hrad na vrchu a zámek Mirabell. V podvečer jsme měli svůj první rozchod právě v Salzburgu v obchodní čtvrti.

Večer nás přivítal milý personál v našem nočním působišti – v hotelu Schwaighofen*** v nedalekém Eugendorfu. Zde jsme měli večeři a volný večerní program. V deset hodin jsme ulehli do postelí natěšeni na příští den.

Nový den, 31.10., ráno nás učitelé probudili okolo osmé hodiny a následně jsme se všichni sešli na snídani. Vítal nás krásný slunný den. Po snídani jsme balili svá zavazadla, umývali se, oblékali a fotili společné fotky na terase hotelu těsně před odjezdem.

Dopoledne jsme opustili Rakousko a přejeli na území Německa, Bavorska. Cestou jsme pospávali nebo hleděli na nejvyšší štíty Berchtesgadenských Alp. Naše cesta směřovala k Hitlerovu Orlímu hnízdu, kam jsme se bohužel nedostali. Přijeli jsme na pusto-prázdné parkoviště, na kterém ležely kusy sněhu. Paní průvodkyně šla zjistit situaci a dozvěděla se, že díky velké nepřízni počasí je provoz vývozu k Orlímu hnízdu a i samotné Orlí hnízdo do května uzavřeno. To nás všechny mrzelo, neboť jsme se sem těšili snad nejvíce. Když už jsme byli zde, šli jsme na prohlídku do nedalekého muzea dokumentace, součástí muzea je i prohlídka podzemních chodeb.

Naše cesta pokračovala k jezeru Königsee, po kterém jsme se plavili elektrolodí, na které jsme měli možnost poslouchat výklad v německém i anglickém jazyce. Pluli jsme ke kostelu Sv. Bartoloměje.

Po dvou hodinách jsme dopluli elektrolodí zase zpátky a autobusem přejeli na naši poslední zastávku – na prohlídku lázeňského města Berchtesgaden, které má na své půdě mnoho krásných fontán. I zde jsme navštívili místní kostel a spousty obchodů. Všichni zde nakoupili poslední suvenýry a se západem slunce jsme nasedali zase do autobusu a tentokrát už naše cesta směřovala nazpět k domovu.

Domů jsme dorazili všichni v pořádku v pátek v nočních hodinách.

Celý zájezd nás doprovázela paní průvodkyně Obrová, které patří velký dík. Zavedla nás na zajímavá místa a řekla nám spoustu zajímavých a nových informací.

Po celé dva dny nás bezpečně vozil autobus pana Dvořáka, kterému rovněž moc děkujeme.

Největší dík patří našim učitelům, především paní učitelce ing. Václavě Netolické, která pro nás zájezd připravila, dále paní ředitelce, která zájezd povolila a cestovala spolu s námi. Všem učitelům moc děkujeme, zájezd se velice vydařil a moc se nám líbil. Byly to krásně prodloužené podzimní prázdniny.

Fotografie z výletu v naší fotogalerii.