CESTUJEME KUCHYNĚMI REGIONŮ ANEB LÁSKA K CESTOVÁNÍ TÉŽ PROCHÁZÍ ŽALUDKEM

Ze života školy Zobrazení: 5495

Jak podtitul letošního Dne jazyků na OA Neveklov napovídá, připomínka tohoto mezinárodního dne se nesla v duchu kulinářského umění všech zúčastněných "mužstev / squader / mančaftů či teamů". Pro tento rok byl však hlavním tématem cizojazyčný region anglicky, německy či (dříve) rusky mluvících zemí. Není proto divu, že mezi oblastmi byly zaznamenány California, Cape Town, South Island - New Zealand, Hawaii, Alaska, Mississippi, Rheinland, Tirol, Lausitz, Schweizer Alpen, Bayern, Pribaltika a Kavkaz.

S organizací dne byli žáci školy seznámeni již 14 dní předem z důvodu včasných příprav, které zejména spočívaly v dobré organizaci práce družstva složené z žáků napříč všemi ročníky. Náročnost finálního výstupu práce všech zainteresovaných byla zvýšena o již zmíněný tradiční pokrm charakteristický pro danou oblast. Žáci měli za úkol mj. také připravit hudební, divadelní či taneční vystoupení a zejména pak prostřednictvím tzv. "živého obrazu" neboli "živých soch" neotřelým způsobem prezentovat dominantu regionu. Nutno podotknout, že právě tento prvek se podařil jen výjimečně.

Určení kapitání družstev koordinovali práci svých členů zdatně. V den D "vyfasovali" drobný materiál (lepidlo, izolepu, krepový, barevný a balící papír), další pomůcky si družstvo zajistilo samo. První hodiny dopoledního programu se nesly ve znamení zrychlených příprav směřujících k samotné prezentaci oblastí. Oproti zvyklostem z předešlých let měla družstva pouze 2 a půl hodiny na finalizace svého výstupu. Někteří žáci ještě horentně brouzdali po internetu a "zajišťovali" dostatečný přísun informací, jiní ladili do konečné podoby svá vystoupení a pilovali mluvený projev, další pak hojně zaměstnali své umělecké vlohy a s pomocí pastelek, vodových či temperových barev a fixů dotvářeli vhodnou a mnohdy i vtipnou kulisu svých "čísel", a to i na vlastním těle. Nechyběly kostýmy, make-up a další potřebné doplňky, př. plyšový pes Oskar, "šejkr" na míchání zaručeně těch pravých havajských drinků nebo teplé vlněné čepice a rukavice. Při prezentacích se družstva "předháněla" v nabídce svých kulinářských kreací. Úkolem poroty z řad pedagogického sboru OA Neveklov bylo samozřejmě ochutnat připravené pokrmy. Jídelníček Dne jazyků nabízel míchané nealko drinky, chmelový mok, koláče a buchty různých tvarů, barev a chutí, ryby na x způsobů či jen obyčejný brambor se solí. Porota hodnotila kreativitu, originální zpracování, vtip, jazykovou správnost, rozsah výstupu i zapojení všech členů týmu a odměnila ty nejlepší. Vítězem se stalo barevné družstvo s květinovými náhrdelníky ze slunné Havaje, druhou příčku obsadili "The All Blacks" aneb tanečníci tance haka z Jižního ostrova Nového Zélandu a na 3 místě se blýsklo svým tradičním oděním, výrazným make-upem a vystoupením družstvo prezentující Baltské státy neboli Pobaltí / Baltikum (Pribaltika).

V odpoledních hodinách pokračoval program v duchu náplně Dne jazyků. 1. a 2. ročník se zúčastnil prezentací o stávajících mezinárodních jazykových projektech na OA Neveklov a dalších možnostech. Informace zprostředkovala projektová manažerka Mgr. Jana Mužíková a vyučující německého jazyka Mgr. Jaroslava Keharová. Paní ředitelka Mgr. Soňa Veisová naopak informovala žáky 3. a 4. ročníku o harmonogramu mezinárodních jazykových zkoušek a posléze (jen pro 4. ročník) o harmonogramu letošní maturitní zkoušky.

dj2014 00

Další obrázky z akce najdete v naší fotogalerii.