administrative docsadministrative docs

Na OA Neveklov bylo o partnery opět dobře postaráno

Poté co účastníci výměnného pobytu (Lucie Vospálková, Jan Jícha, Pavel Hruška ze 3.A, Kateřina Neradová a Hana Lahodová ze 2.A) strávili začátek letošního léta v německém Sprembergu, oplatili jim jejich partneři z Gymnázia Erwina Strittmattera návštěvu v Neveklově ve dnech 13. – 17. 9. 2014.

Spremberg1415 00V sobotu se studenti setkali krátce po poledni v Praze v budově hlavního nádraží a přivítání „starých známých" bylo velice bouřlivé a srdečné. Pak již mohl být zahájen program, který si čeští studenti pro své kamarády a jejich pedagogický doprovod připravili. Odpoledne strávili všichni společnou prohlídkou našeho hlavního města, při níž si hostitelé zahráli na cizojazyčné průvodce a seznámili německé partnery s nejznámějšími a nejatraktivnějšími místy i památkami Starého Města i Malé Strany. Unavené po dlouhé cestě i po náročném odpoledni si své přátele odvezli do Benešova a následně pak do svých rodin. Přesto mladí lidé po krátkém odpočinku brzy načerpali energii, aby mohli večer společně navštívit benešovskou diskotéku a pobavit se při tanci.

Nedělní program probíhal zcela v režii hostitelských rodin a nabídka různých aktivit byla opravdu lákavá: návštěva aquaparku, vojenského muzea, projížďka na koni, rybolov, grilování, turistika a další. Paní učitelka ze Sprembergu poznávala za doprovodu ředitelky OA Neveklov Mgr. Soni Veisové a učitelky německého jazyka Mgr. Jaroslavy Keharové krásy husitského města Tábor. O víkendu zde probíhala Táborská setkání i Dny evropského dědictví, a tak město pro návštěvníky zorganizovalo na Žižkově náměstí i v okolních lokalitách nespočet lákavých kulturních akcí a umožnilo prohlídku i běžně nepřístupných historických objektů.

V pondělí odjeli účastníci výměny do Borku u Jílového u Prahy, aby je se zde ve Štole sv. Josefa za pomoci průvodce v angličtině seznámili s historií těžby zlata v tomto posázavském regionu. Turistická trasa je dále zavedla na několik kilometrů vzdálenou rozhlednu „Pepř", z níž se jim naskytl nádherný pohled. Studenti z Německa, kteří bydlí v rovinaté krajině, byli vyhlídkou nadšeni. Po fyzicky náročném dni byli všichni unaveni, proto byla na úterý naplánována prohlídka zámku v blízkém okolí Benešova.

Při cestě ekovláčkem ke Konopišti zhlédli studenti nejen moderní benešovské čtvrti, ale i historickou část města. Samotná návštěva zámku v němčině představovala pro německé partnery skutečný zážitek, který byl ještě umocněn procházkou po Růžové zahradě a zámeckém parku za nádherného počasí babího léta. Na poslední večer si hostitelé pro své přátele naplánovali bowlingový turnaj v benešovském S-centru.

Ve středu ráno se všichni účastníci projektu dostavili hned ráno do OA Neveklov a studenti zde konečně mohli své německé protějšky seznámit s moderním areálem i vybavením partnerské školy. Během další vyučovací hodiny se pak i aktivně zúčastnili výuky anglického jazyka. Ve zbývajícím času se svými přáteli ve smíšených dvojicích vypracovali a vedení školy i pedagogům předvedli zajímavou a emotivně laděnou prezentaci o průběhu výměnného pobytu v ČR, v níž ocenili jazykový přínos projektu i skutečnost, že při něm získali skvělé nové přátele.

Další obrázky z akce v naší fotogalerii.