Exkurze na ČSÚ

Dne 27. 11. jsme my – žáci 2. A navštívili Český statistický úřad v Praze. Na úřadě nás přivítala milá paní, která nás zavedla do zasedací místnosti, abychom se neztratili, protože budova byla velká. Čekaly nás dvě přednášky a prohlídka knihovny.

První přednáška byla informační - o fungování úřadu. Přednášející nás seznámila se stránkami www.czso.cz , na kterých se dá najít řada údajů typu aktuální míra inflace, míra nezaměstnanosti, HDP , ale také počet obyvatel, důvody úmrtí, počty narozených, průměrné mzdy apod.
Řada údajů se nám bude hodit do hodin ekonomiky a rovněž je můžeme využít při psaní např. ročníkových prací.
Také jsme od přednášející obdrželi kvíz – zkuste si ho vyluštit sami, viz přiložený obrázek.
U nás byl nej... Daniel Hrubý a obdržel drobnou odměnu.

Druhá přednáška byla zaměřená na demografii a sledování nových informací jako jsou např. sčítání lidu a bytů. Měli jsme možnost vidět různé formuláře, které vyplňují oslovené instituce a pak se na ČSÚ zpracovávají, např. se sleduje počet narozených dětí, počet úmrtí novorozenců, počet cizinců
a pod.

A pár zajímavostí na závěr:
-víte, proč dne 7. 7. 2007 vzrostl počet svateb? (7 je šťastné číslo, tři 7 v letopočtu)
-věděli jste, že můžete umřít při pádu ze židle nebo po štípnutí pavoukem? (i důvody úmrtí mohou být zajímavé a i toto sleduje ČSÚ!)
Po této druhé - zajímavé přednášce nás ještě čekala prohlídka knihovny, kde si můžeme půjčit různé knihy pro zpracování seminárních a dalších prací. Některé knihy se nepůjčují, ale je zde možnost si je ofotit. Zaměstnanci úřadu byli milí a vstřícní a žáci OA Neveklov pro ně nejsou neznámí.

A to byl konec naší exkurze. Moc se nám to líbilo.

15CSU 00

(správné odpovědi byly 1-a, 2-b, 3- b).