Jazykový pobyt v Holandsku

VÝMĚNNÝ POBYT V HOLANDSKU

 

     Úvodem bych vám všem chtěla poděkovat za to, že věnujete pár minut svého času a přečtete si tento článek o jednom zajímavém jazykovém projektu naší školy.

     Jsem studentka Obchodní akademie Neveklov a měla jsem tu možnost zúčastnit se v letošním školním roce výměnného pobytu v Holandsku. Musím říct, že to pro mě byla velká zkušenost a nejen to…. Cílem této akce bylo poznat novou kulturu, seznámit se holandskými studenty a hlavně prožít celý týden neustálou komunikací v anglickém jazyce.

     Jako první nás navštívili holandští studenti u nás v České republice. Společně jsme poznali hlavní město Prahu, kde se našim kamarádům moc líbilo. Studenti měli také možnost nahlédnout do dějin našeho státu výletem na nedaleký hrad Český Šternberk a spoustou dalších akcí, během kterých jsme se čím dál více navzájem poznávali.

     A už je to tady. 17. dubna naše skupinka 7 odvážlivců odcestovala autobusem Student Agency do Holandska, konkrétně do města Breda. Každý z nás se zde sešel se svým „partnerem“, stejně jako v České republice. Poté jsme odjeli do našich „náhradních domovů“. Ráda uvedu, že jsem po celý týden bydlela ve velmi příjemném prostředí a cítila jsem se velmi dobře. Rodiče mé holandské partnerky Lyloe van den Diepstraten se ke mně chovali, jak nejlépe uměli a také mi nabídli, že se můžu do Holandska kdykoli vrátit s celou svou rodinou.

     Za týden našeho pobytu jsme stihli navštívit spoustu významných a zajímavých měst a míst, např. Amsterdam – konkrétně můj zážitek se vztahuje k Domu Anne Frankové, školu v našem partnerském městě Oosterhout Mgr. Frencken College a další místa…. Co se týče již zmíněné školy, tak na její půdě jsme 3 dny zpracovávali projekt o místech, jež jsme poznali. A jen tak mimochodem, zde jsme se mohli setkat a také společně pracovat i německými a italskými studenty.

     Program v našem volném čase závisel jen a jen na nás. Má partnerka Lyloe pro mě měla připravený pestrý program. Zažili jsme hodně příjemných chvil a já nelituji, že jsem se tohoto projektu pod vedením paní učitelky Mgr. Evy Škopkové, která nám po celou dobu pobytu se vším pomáhala a ve všem podporovala, účastnila.

     Na závěr bych chtěla říct, že pokud budete mít možnost, odvahu a hlavně chuť se do partnerského projektu s Mgr. Frencken College zapojit, jděte do toho. Mohla bych zde samozřejmě uvést pár věcí, které by někomu nemuseli vyhovovat, ale každopádně převažuje velká legrace, dobrá nálada a nové zkušenosti. Ať už se rozhodnete jakkoli, přeji vám příjemné chvíle a hezké zážitky.

Dominika Čechová, 1.C