ONE WORLD

V létě 2010 byla Obchodní akademie Neveklov úspěšná ve výběrovém řízení Evropské komise pro vzdělávání a kulturu a získala spoluúčast na projektu ONE WORLD v rámci podprogramu Projekty partnerství Leonardo da Vinci, krerý je součástí programu celoživotního učení.

Cílem tohoto projektu je přispět k výuce angličtiny v kontextu odborného ekonomického vzdělání a porovnat úroveň jazykové výuky ve školách těch zemí, které se projektu účastní. Je to mmo Obchodní akademie Neveklov ještě Bundeshandelsakademie ve Vídni, norská  Mosjoen Videregaende Skole, ROC Friese Poort v Nizozemí  a Kunstgardsgymnasiet ve švédském Norrkőpingu. Celý projekt je koordinován portugalskou vzdělávací institucí EUROLINKS Cross Border education Consultants/Escritório Portugal.

Během dvouletého trvání projektu učitelé navštíví partnerské instituce, aby si navzájem vyměňovali své poznatky o výuce především obchodní angličtiny v jiných partnerských zemích a o tom jak tuto výuku zlepšovat, zvláště pak o využití interaktivních počítačových programů. K tomuto tématu pak také učitelé sestaví nadnárodní příručku, která bude zveřejněna nejen na interním portálu MOODLE ale i na edukačním portálu EST, který kontroluje Evropské unie.

Pro studenty Obchodní akademie Neveklov to znamená, že se zúčastní několika mezinárodních týdnů výuky angličtiny tedy International English Learning Weeks. Konkrétně se zúčastní v květnu 2011 (18. týden) výukového mezinárodního týdne ve škole v norském Mosjoen a pak v červnu 2011 jsou pozváni do švédského Norrkőpingu, aby se zúčatnili obdobné vzdělávací aktivity. Taktéž v červnu 2011 se mezinárodní týden výuky angličtiny uskuteční ve Vídni. I této aktivity se účastní někteří naši studenti. Ti budou pečlivě vybíráni stejně jako v případě předchozích zahraničních vzdělávacích stáží, které se uskuteční v rámci tohoto projektu.

Koncem září 2011 bude mezinárodní týden výuky angličtiny uspořádán na Obchodní akademii Neveklov a v listopadu téhož roku se na Obchodní akademii Neveklov bude konat i seminář učitelů z partnerských škol. V příštím školním roce se naši studenti opět účastní mezinárodního týdne výuky angličtiny ve švédském Norrkőpingu. Pak už nám bude zbývat jen práce na manuálech pro učitele a vložení dosažených výsledků do vyhledavačů jak projektových tak i do vyhledavačů Evropské unie.