"Off We Go" v Neveklově

A je to tady! V neděli 30. 3. 2014 skupina devíti z nás očekávala přílet studentů z Norska a Španělska na pražském letišti. Schválený grant Partnerství škol Comenius v rámci Programu celoživotního učení nám – po nelehkém výběrovém řízení v režii našich angličtinářek -nejprve otevřel dveře do dalekého Norska. Nyní byla řada na nás, abychom se ujali hostitelské role. Hlavou asi každého z nás se proháněly nervozita a spousta otázek, jelikož anglický jazyk se tak vedle předmětu ve škole stal našim hlavním komunikačním prostředkem.

Po dlouho očekávaném příletu a prvním představení z nás nervozita postupně opadávala. Každý se rozjel do svého domova se svým novým spolubydlícím. Zbytek odpoledne se tak nesl v duchu seznamování se s rodinou, domem, vybalování a případně prohlídky města či vesnice.

Pondělní den byl asi ze všech dní nejnáročnější, jelikož to byl první den ve škole. Škola začala v 8:30 krátkým seznámením se s programem, prohlídkou školy a následnými prezentacemi všech studentů. Obzvláště u prezentace ,,Čeština pro přežití“, která obsahovala základní balíček české slovní zásoby i zapeklité české jazykolamy, jsme se dost pobavili.

Odpolední program každého dne byl většinou v našich rukách. Někteří šli plavat do plaveckého bazénu v Benešově, někdo navštívil historický Tábor a já osobně jsem svou partnerku vzala na fotbalový zápas.

Úterý patřilo Praze – hlavnímu městu ČR. První zastávka byla v Americkém centru při ambasádě USA na Malé Straně, kde pro nás měl sympatický ředitel Nick von Mertens připravenou prezentaci o amerických firmách, podnikatelích a možnostech studia. Nechyběl ani kvíz za sladké odměny, diskuze a také prohlídka knihovny centra.

Následovala prohlídka města a památek – Petřín – kam jsme vyjeli lanovkou a později zdolali ,,s jazykem na vestě“ rozhlednu. Následoval Pražský hrad, chrám sv. Víta, Nerudova ulice, Karlův most, Orloj na Staroměstském náměstí. Na každou z těchto významných památek měl vždy jeden z nás, českých studentů, připravené krátké povídání pro naše zahraniční partnery. Po velice náročném a únavném dni ještě následovalo nakupování v místních obchodních centrech.

Středa opět ve škole. Pro naše výměnné partnery byla připravena výuka angličtiny, matematiky a IT v anglickém jazyce. Studenti tak mohli vidět, jak u nás funguje hodina různých předmětů. Okolo 14:00 jsme se vydali na zámek Konopiště, kde norští a španělští studenti i jejich učitelé mohli jít na prohlídku zámku. Následovala prohlídka zahrady a samozřejmě medvěda Jiřího. Zbytek odpoledne a večera jsme měli opět volný, a tak jsme vyrazili na pizzu celá skupina a bavili se.

Čtvrtek byl opět v Benešově. Dopoledne jsme měli exkurzi v MAVELU, kde nám svou firmu představili a ukázali, jak se vyrábí vodní turbíny. V druhé části jsme dostali za úkol vymyslet nějaké originální propagační předměty a ekologické způsoby výroby energie. Celá návštěva byla velice zajímavá. Odpoledne bylo opět v naší režii. Krásné počasí nás vylákalo vyrazit si na zmrzlinu a užít si sluníčka. Později proběhly i nějaké nákupy v místních obchodech a od 19:00 hodin byl připravený v aule Základní školy J. Kubelíka v Neveklově koncert vážné hudby významných českých skladatelů.

Pátek byl poslední den, který jsme strávili všichni společně, protože norští studenti odjížděli již v pátek. Ráno jsme opět dorazili do školy a proběhlo shrnutí celého týdne, vyplnění dotazníků, procházka neveklovským parkem a předání deklarací našim zahraničním partnerům. Odpoledne jsme jako takovou tečku za celým týdnem vyrazili na bowling do Benešova, už tedy jenom se španělskými partnery. Snad jsme si to všichni užili s úsměvem a každý se bavil. Večer ještě následovala krátká ,,farewell party“.

Sobota – oficiálně poslední den- patřila balení, loučení a cestě zpátky domů. Uplynulý týden byl pro nás veliká zkušenost a nezapomenutelný zážitek. České jídlo mělo také svůj úspěch! Alespoň co se mojí Španělky týče, hlavně naše typická svíčková omáčka a bábovka.

Celý týden jsme si všichni užili a v září se těšíme na cestu do Španělska.