Hurá do Norska!

Když se na naší škole rozkřiklo, že na základě schváleného grantu Partnerství škol Comenius v rámci Programu celoživotního učení se bude konat další výměnný projekt, mnozí studenti neváhali a ihned se zapojili. To bylo ostatně důvodem, proč se muselo konat výběrové řízení, a ne lecjaké. Napsat motivační dopis, vytvořit osobní portfolio a připravit prezentaci v anglickém jazyce byly podmínky a nedílná součást řádného výběru „těch pravých, jazykově nadprůměrně vybavených a odvážných cestovatelů“. Po měsících příprav a domlouvání bylo rozhodnuto – čtyři vyvolení vyrazí do Norska na celý týden. OFF WE GO!

Sotva se datum přehouplo na 16. března, čekal nás velice brzký budíček - sraz na letišti byl totiž stanoven na 5:00 hodin. V sedm hodin jsme se již vznesli směrem na Amsterdam. Vzlet nás čekal ještě dvakrát, cesta byla daleká. Pro některé z nás hotový křest ohněm – letadlem. V podvečer jsme konečně přistáli v Norském městečku Mosjøen – kdesi 20 km jižně od severního polárního kruhu, kde nás již očekávali naši partneři - Ingvil, Kamilla, Sindre a Niklas, samozřejmě v doprovodu učitelů Inger-Lise a Edith Anne. Téměř hned po příletu pro nás byla přichystána večeře v restauraci (všemi oblíbená pizza, kterou jsme za tento týden měli celkem třikrát – jak typické pro Norsko).

První školní den, pondělí, jsme strávili ve škole, kde jsme se seznámili se zbytkem naší „mezinárodní“ skupinky, čtyřmi dívkami ze Španělska a jejich norskými hostitelkami. Po velmi zajímavé prohlídce školy za doprovodného slova našich norských partnerek Ingvil a Martiny následoval náš první „norský oběd“. Prezentace o České republice, Španělsku a Norsku, školách a také o městě, ve kterém jsme se nacházeli, byly na programu dne hned po chutném jídle. Jelikož nás prezentace informačně neuspokojily, vydali jsme se malebné městečko Mosjøen (9 600 obyvatel) prozkoumat více do hloubky.

Následující den nás čekal opět program ve škole, tentokrát zaměřený na prezentace o studentských firmách našich hostitelů. Je nutné podotknout, že jsme se nejeli k našim skandinávským partnerům jen bavit, ale též se vzdělávat a rozšiřovat si své jazykové obzory zejména na poli obchodního anglického jazyka. Po obědě v podobě polévky z „bílé brokolice“ (tak Norové nazývají květák) jsme se vydali užít si trošku napadaného sněhu v Kippermoen. Vrátili jsme se do dětských let a sjížděli kopec na plastových lopatách jako o život. Pro doplnění nezbytné energie jsme na zimní období celkem nezvykle opékali párky u ohně. Nu, což – takové zimní barbecue. Večerní program byl obohacen o bowling, kde naše česká skupinka měla výraznou sportovní převahu – však máme za sebou tvrdý trénink a samozřejmě dobré vedení.

Ve středu jsme osobně navštívili jednu ze studentských firem, konkrétně kosmetický salon, kde jsme si krásně odpočinuli a nechali o sebe pečovat. A abychom se naučili i něco nového, následovala výuka norštiny aneb „Jak přežít v Norsku“. Pár základních výrazů se nám následně během pobytu podařilo v praxi využít. Nic se však nemá přehánět, a tak jsme se po (ne)náročné lekci norštiny podívali na film – v angličtině.

Předposlední den jsme měli na programu prohlídku staré části města Mosjøen zvanou Sjøgata aneb Shore Town a ani vydatné sněžení, silný vítr a krutý mráz, jak by vyjádřil básník, nás od ní neodradilo. Odpoledne jsme se přesunuli do zemědělské školy, kde pro nás místní studentky připravily poučnou exkurzi: krávy, ovce, prasata, traktory a motorové pily – vše bylo v repertoáru exkurze. Zde jsme při svíčkách i povečeřeli. Typicky norské pokrmy servírované formou švédských stolů nám všem velmi chutnaly a byli jsme rádi, že můžeme všechny ochutnat.

Program posledního dne byl nuceně upraven kvůli nepřízni počasí - výlet na ostrov Herøy se bohužel nekonal. Místo toho jsme viděli pověstný Laksforsen, vodopád, kde se dříve chytali lososi a jehož scenérie s rampouchy obřích rozměrů a téměř metrovou sněhovou pokrývkou nás očarovala. Později, téhož dne, nezbývalo nic jiného než začít balit věci, protože odjezd domů se nezadržitelně blížil.

V sobotu jsme se sešli brzy ráno a školou objednané taxíky nás dopravily na letiště. Opět nás čekala cesta Mosjøen – Trondheim – Amsterdam – Praha, ale s jednou menší změnou. Na trondheimském letišti jsme měli více než šest hodin času, a tak jsme se ještě rozhodli prozkoumat město proslavené nádhernou katedrálou Nidaros či vojenskou obrannou pevností Kristiansten. Do ČR jsme dorazili již za tmy a všichni jsme se těšili do svých postelí.

Norský týden proběhl naprosto hladce, bez jakýchkoli zádrhelů či nesrovnalostí. Jazykové bariéry byly bourány s každým dalším rozhovorem, své anglické dovednosti jsme si procvičili nad očekávání dobře. Teď můžeme jen doufat, že takhle skvělý týden se nám podaří zorganizovat, až budeme v rolích hostitelů my. A to bude za TÝDEN (30. 3. – 5. 4.)!

Foto naší skupinky v Trondheimu (pevnost Kristiansten): (zleva) Mgr. Antonín Pártl, Anna Květoňová, Jakub Skalický, Mgr. Eva Škopková, Erik Eichler a Ondřej Vacek.

Off we go Norsko

Další výjevy najdete ve fotogalerii.

Následuje deník výpravy.