Exkurze 3.A na Český statistický úřad

Ekonomické předměty Zobrazení: 2326

Ve čtvrtek 28. listopadu jsme my, studenti 3. A Obchodní akademie v Neveklově, navštívili Český statistický úřad v Praze. Do Prahy jsme se dopravili každý po své vlastní ose podle toho, jak to komu vyhovovalo. Někdo ve skupinkách, někdo sám. Sešli jsme se na metru Skalka mezi půl a tři čtvrtě na deset. Poté jsme se vydali společně směrem k úřadu.

Ve vstupní hale na nás již čekala paní, která nás odvedla do posluchárny. První prezentaci měla pracovnice statistického úřadu, která nás seznámila zejména s orientací na webových stránkách ČSÚ a hledání údajů na nich. Druhá prezentace byla sice delší, ale o to zajímavější. Bývalý zaměstnanec ČSÚ nám referoval například o procentu lidí, kteří zemřou za rok kvůli spadnutí ze židle nebo ze styku s jedovatými pavouky. Dále jsme měli možnost porovnání statistik asi 20 mužských a ženských platů. Některé průměrné platy nás velmi překvapily a rozdíly i pohoršily. Po krátké pauze na jídlo jsme se přesunuli do knihovny, kde jsme měli krátkou přednášku o orientaci v knihovně, nabízených publikacích či orientaci na jejich webových stránkách.

Po ukončení přednášky jsme měli před ČSÚ rozchod a každý se vydal opět svou cestou domů či kamkoli jinam.

Exkurze v ČSÚ byla velice poučná, dozvěděli jsme se spoustu zajímavých, ale i několik neužitečných informací. Získané znalosti jistě využijeme při zpracovávání našich ročníkových prací.