Student OA Neveklov reprezentuje školu na mezinárodní úrovni

Ve dnech 21. – 22. 3. 2013 se konal již 9. ročník celostátního kola soutěže ENERSOL. Tato soutěž se za dobu svého trvání stala velmi významnou akcí. Hlavním jejím posláním je podpora žáků středních škol celé republiky, kteří se zabývají významným tématem dnešní doby – obnovitelnými zdroji energie a ochranou životního prostředí, a dále podpora technických oborů.

Zdálo by se tedy, že naše škola se svým zaměřením nemá co v takové soutěži pohledávat. Opak je však pravdou. Již šest let dosahují studenti neveklovské obchodní akademie svými pracemi velmi výrazných úspěchů. Téměř každý rok máme mezi reprezentujícími za Středočeský kraj své zástupce, protože se v krajském kole umístili na předních místech nebo dokonce ve svých kategoriích zvítězili (Jana Remešová – v roce 2009 a 2010 a Patrik Kopečný – v roce 2011 a 2012). Máme úspěchy především ve vedlejší kategorii – Propagace Enersolu. V této oblasti máme z minulých let dokonce 2 vítěze z celostátních kol (Jana Remešová – s prací Tvorba reklamy pro Enersol a Patrik Kopečný – s prací Obnovitelné zdroje v regionu – kalendář).

I letos se na celostátní kolo do Chebu vypravila delegace z naší školy ve složení pedagogů Soni Veisové a Václavy Netolické a studentů Tomáše Koubka, Jitky Zderadičkové a Veroniky Radové. Také oni již měli letos za sebou významné úspěchy. Tomáš zvítězil v krajském kole v kategorii Enersol a praxe, Veronika se tamtéž umístila na 4. místě a Jitka vyhrála svou kategorii Enersol a inovace. Tomáš s Jitkou jeli do Chebu prezentovat své práce a Veronika byla zařazena jako náhradnice reprezentačního družstva Středočeského kraje.

Se svými prezentacemi ukázali naši studenti to nejlepší, co v nich je. Tomáš Koubek, žák 3. ročníku, se stal s nejvyšším počtem bodů vítězem ve své kategorii a od poroty dostal téměř ve všech kritériích plný počet bodů. S velkou pýchou jsme slyšeli od hodnotitelů, že jeho vystoupení „je to nejlepší, co za 2 dny soutěže slyšeli". Ani Jitka Zderadičková, žákyně 4. ročníku, se ve své kategorii neztratila a svým pěkným klidným a sebevědomým vystoupením obsadila krásné 3. místo.

Oba tak výrazně přispěli svými výkony k získání 2. místa Středočeského kraje v soutěži družstev. A my jim k těmto umístěním vyslovujeme obrovskou gratulaci. Tomáše čeká navíc ještě jeden velmi významný úkol: bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním kole v Táboře ve dnech 18. – 19. 4. 2013. Utká se tam se studenty z Německa, Litvy, Slovinska, Slovenska, Polska a Rakouska. Držme mu všichni palce!

Velké poděkování za úspěchy všech našich žáků patří Ing. Václavě Netolické, která se již několik let věnuje výběru a pečlivému vedení žáků při přípravě na soutěž. Bez jejího úsilí by se Obchodní akademie Neveklov těmito úspěchy nemohla pyšnit.

Na závěr můžeme konstatovat, že bychom se z letošního 9. ročníku soutěže ENERSOL vraceli opravdu jen s výbornou náladou, kdyby nebylo jedné malé skvrnky. Pořádající škola nezajistila vítězům – jednotlivcům ani vítězům soutěže družstev vůbec žádné odměny ani suvenýry, což nebylo v minulých letech zvykem. I proto jsem ráda, že mohu touto cestou poděkovat OSRPŠ při OA Neveklov, že budu moci vítězné žáky odměnit prostřednictvím fondu ředitelky školy, který je u OSRPŠ zřízen.

Fotografie z akce.