Po stopách pražských německých spisovatelů

V úterý 27. 10. 2015 jsme zažili velice zajímavý den. Někteří studenti 4., 3. a dokonce 2. ročníku měli totiž příležitost dozvědět se v rámci Dne jazyků spoustu informací o německé pražské literatuře.

Naše prohlídka začínala v Praze u Prašné brány, kde jsme se všichni sešli, dostali připravené pracovní listy a poté společně i s paní průvodkyní pokračovali do Obecního domu, kde jsme pro navození dobové atmosféry zhlédli nádherné secesní interiéry. Také jsme se zde dozvěděli zajímavé informace o životě a tvorbě významných německých spisovatelů, žijících v Praze před druhou světovou válkou. Těmito pány byli Rainer Maria Rilke, Max Brod, Franz Kafka, Johannes Urzidil a Egon Erwin Kisch. Ukázali jsme si také kavárnu Arco, která sloužila jako místo jejich setkávání. Navštívili jsme i domy, kde bydleli, až jsme došli na Staroměstské náměstí do paláce Kinských, kde nám paní průvodkyně sdělila spoustu zajímavostí o rodu Kinských, především o baronce Berthe Sophii Felicitě von Suttnerové, rozené hraběnce Kinské ze Vchynic a Tetova, a zároveň první ženské držitelce Nobelovy ceny za mír.

Naši prohlídku jsme zakončili tematicky na Staroměstském náměstí před rodným domem Franze Kafky.

Nesmíme zapomenout zdůraznit, že celá tříhodinová prohlídka probíhala v německém jazyce a i odpovědí do pracovních listů jsme zaznamenávali německy, takže jsme měli výbornou příležitost zlepšit si i své jazykové znalosti.

15DenJazykuNJ00

Odkaz na další fotografie z akce.